Social Restart 2019, co jsme si odnesli?

Klára Faiglová

6 minut čtení

22. 11. 2019

Ve čtvrtek 7. listopadu se v Divadle pod Palmovkou v Praze konala celodenní konference o marketingu na sociálních sítích Social Restart. Program přednášek byl opravdu velmi pestrý a těšili jsme se, že načerpáme novou inspiraci od specialistů ve svém oboru. Mezi přednášejícími nechyběla známá jména jako Dana Kultová z KINDRED, Eliška Kmochová z Fragile Agency, Jan Tichý z Taste, Petr Ludwig za vzdělávací společnost GrowJOB a mnoho dalších… Pro ty, kteří se nezúčastnili máme pár cenných postřehů.

1. Pracujte s denní dobou u reklam

Není nic jednoduššího než připravit pár bannerů a plošně je pustit do celodenní kampaně. Ano, není to špatně. Algoritmus Facebooku velmi rychle rozpozná, kdy je správná doba pro doručování reklamy, ale co takhle uživatele trochu překvapit a pohrát si ve správný čas s originálním reklamním sdělením? Můžete pak ráno vtipně využít situace, kdy uživatel vstává nebo naopak překvapit ho ve večerních hodinách s něčím neobvyklým.

2. Kdy využít FB analytiku?

My se nejčastěji setkáváme s vyhodnocováním výsledků v Google Analytics, ale v některých případech se můžou hodit šikovné nástroje skrývající se v Business Manageru. Například takový FB analytics vlastní funkci Event Source Grouping, která vám umožní seskupit více různých pixelů do jedné přehledné analytiky. To obzvlášť oceníte pokud máte k webu ještě další microsity. Další nástroj FB attribution nám také není cizí, sbírá o uživatelích veškeré data v “pozadí” tzv. touchpointy. Ty vám Google Analytics nikdy nedoměří a můžou hrát zásadní roli nejen u brandových kampaní.

social-restart2

3. U influencer marketingu se řiďte selským rozumem

Počet fanoušků, lajků nebo míra interakce? Plno našich klientů se nás ptá, jak vybrat vhodného influencera. Co je tedy klíčem k úspěchu? Vybírejte selským rozumem! Sami svoji značku znáte nejlépe a víte, jak se by měla vystupovat. Místo počtu fanoušků se zaměřte na osobnost jednotlivých influencerů a zvažte zda všichni vybraní mluví stejným “hlasem” a hlavně k stejnému publiku – vašim zákazníkům. Takové Bonami sází na kvalitu, styl a provedení výsledných fotografií, které následně využívá také pro vlastní content (sociální sítě, blogové články, produktové kolekce).

4. Jak využít behaviorálních efektů při naši práci

Díky našemu “rychlému” myšlení si už známé značky lépe zařadíme a pokud máme na výběr, vybereme si v okamžiku produkt, který dlouhodobě známe (například podle obalu). Při rozhodování nás tedy ovládají naše emoce, asociace a zvyklosti, tím pádem je důležité v zákazníkovi dané emoce vzbudit! Jak je můžeme vyvolat naší značkou? Zaměřte se na konkrétní asociace – barvy, slova, slogany, maskoty… Spojte si svoji vizuální podobu s barvou a zapište se do paměti zákazníka. Nezapomínejte se odlišit, jinak si vás zákazník může plést s konkurencí.

5. TikTok jako další sociální síť pro využití kampaní s Influencery

Chystáte se využít TikTok k marketingovým kampaním? Určitě neváhejte, pokud se jedná o produkty pro mladší cílovou skupinu. Na TikToku jsou převážně náctiletí ve věku 13 – 17 let. Velmi účinné je propojit TikTok s další sociální sítí. Například uvést začátek příběhu na TikToku a další pokračování, či soutěžní otázku zodpovědět až ve story na Instagramu. Při výběru správného TikTok influencera (jelikož jsou mladší) si hlavně zjistěte všechny podrobné informace, aby poté vaši značku nějak nepoškodil svým dalším přidaným obsahem. Výhodou je, že na TikToku není doposud tolik českých značek, což se dá velmi dobře využít k propagaci.

6. Zvyšte produktivitu díky vypnutí notifikací a aplikaci Forest

Petr Ludwig nám promluvil do duše a zvýšil naši produktivitu minimálně o 20 %! Jeho tipy: vypněte si veškeré notifikace a nainstalujte si aplikaci Forest (Android/iOS). Jedná se o aplikaci, která vám pomůže k soustředění a produktivitě. Princip je jednoduchý – na herním poli sázíte stromy, každý strom vyroste za vámi zvolený časový interval, během kterého se aplikace nedá minimalizovat. V případě, že budete chtít začít brouzdat kdekoliv jinde tak strom ZABIJETE. A to přece nechcete. Postupně si tak můžete budovat les plný produktivity.

forest-aplikace

Naše hodnocení Social Restartu 2019?

Letošní Social Restart se obsahově velmi povedl, ale jako správní kritice musíme něco vytknout. Prostory Divadla pod Palmovkou byly poměrně stísněné, kdy ne každý měl své místo na sezení v průběhu přednášek. Pokud pomineme tuto maličkost, tak musíme říci, že se již velmi těšíme na příští ročník!

Za tým social media specialistů Klára a Eliška.

Blog

Chcete vědět více o zlepšení obsahu? Ozvěte se mi.

AUTOR:

Klára Faiglová
Head of Creative Department

+420 727 862 717
klara.faiglova@effectix.com

Více o Kláře

Jestli chcete být in v onlinu, odebírejte nás.

© 2024 Effectix. Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno v Beneš & Michl