Ohlédnutí za Datarestart 2017

Radim Kracík

4 minuty čtení

12. 4. 2017

Na konferenci DataRestart 2017 jsem nechyběl jako zástupce Effectixu. Jaká byla konference a co mi přinesla? Vše zajímavé z mého pohledu naleznete v článku.

článek1

Nebudu nikoho napínat, konference se vydařila. Témata byla příjemně namíchána tak, že se střídaly teoretické, analytické i byznysově orientované přednášky. Organizace byla již tradičně velmi dobře zvládnutá. Ale k zpět k tomu nejdůležitějšímu, tématům a přínosům konference.

První blok přednášek otevíral Lukáš Jirát ze Sun Marketingu. Ve svém vystoupení ukázal, jak v Sunu šli na automatizaci reportů i s náhledem do nákladů takovéto akce. U nás v Effectixu také automatizujeme, ale volíme trochu jiné řešení. Nicméně je třeba ocenit, že Lukáš ukázal i různá úskalí, na která narazili. Následovala přednáška Martina Matějky, která se hodně věnovala Keboole. Tuto přednášku jsem si zařadil do kategorie spíše méně přínosných, a to spíše jen proto, že jsem úplně nenašel uplatnění toho, co Martin prezentoval. První blok zakončoval Pavel Jašek z Google, který prezentoval modely pro predikci CLV (Customer Lifetime Value). Pavel to pojal hodně akademicky, nicméně se rozhodl publikum netrápit vzorečky

Druhý blok začal přednáškou Jana Matouška o pokročilé segmentaci. Martin představil poměrně ortodoxní pohled na data – GA nejsou data, logy ano. Za zmínku stojí i pravidla segmentace – využívejte co nejméně dimenzí segmentace, jednotlivé prvky segmentu by si měly být co nejpodobnější, ale jednotlivé segmenty by měly být co nejrozdílnější a nakonec, že na výběru segmentačního algoritmu v podstatě nezáleží, pokud člověk nezkazí řadu jiných věcí, které lze zkazit. Následoval Lukáš Uhl, který představil, jak pomocí kumulativních grafů počítal, kolik se mu vyplatilo investovat do akvizice jednoho zákazníka v Dáme jídlo. Musím říct, že jeho ukázky byly hodně praktické a konečně mi secvaklo, jak prospěšné mohou být kumulativní grafy. Následně André Heller ukázal praktické příklady a různá úskalí stornování transakcí v Google Analytics. Rozhodně bych to označil jako nejpraktičtěji zaměřenou přednášku.

Po obědě Eva Škorničková představila, co se na nás řítí ve formě legislativy GDPR (General Data Protection Regulation) a jaké pokuty jsou přichystány. Šárka Ludvíková a Vít Mrňávekz Media ukázali základy Google Data Studio. Vzhledem k tomu, že tento nástroj už používáme nějaký ten měsíc, tak osobně jsem nenarazil na nic, co by mě vyloženě překvapilo, nicméně jako základní prezentace relativně nového nástroje to účel splnilo na výbornou. Třetí blok ukončila Veronika Miňovská ukázkou toho jak CDN77 strojově klasifikovali leady. Bohužel pro mě výchozí situace CDN77 byla natolik specifická, že informace z přednášky nelze jednoduše použít pro jiného klienta.

Poslední blok zahájil Jan Tichý opět z Media přednáškou o zákaznických datech v Google Analytics a dalších systémech a jak s nimi pracovat. Jako obvykle u něho se jednalo s skvělou přednášku. Následně Radek Dudák ukázal, jak šli na atribuce ve Slevomatu. Nevím, jestli to bylo tím, že byl pátek pět hodin, ale tahle přednáška mě příliš nenadchla. Konferenci zakončil Honza Mayer svou prezentací PowerBI, kdy probudil i částečně usínající sál.

Jak jsem již napsal na začátku, konference se vydařila, přednášky byly, když ne praktické tak inspirativní. Ve srovnání například s Measure Campem byla témata volena konzervativněji, což vzhledem ke složení publika rozhodně nebyla vada.

Seznam přednášek a slidů naleznete na blogu Media – https://blog.medio.cz/data-restart-2017-prezentace-a-odkazy. Co se týče analytiky, další nášup zajímavostí očekávám 10. června v Brně na Measure Campu.

Blog

SDÍLEJTE ČLÁNEK

Chcete vědět více o zlepšení obsahu? Ozvěte se mi.

Jestli chcete být in v onlinu, odebírejte nás.

© 2024 Effectix. Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno v Beneš & Michl