Regulace internetu – ve středu se rozhodne

5 minut čtení

10. 9. 2018

Na červencovém plenárním zasedání ve Štrasburku Evropský parlament hlasoval o směrnici o autorském právu na jednotném digitálním trhu (A8-0245/2018). V médiích a na sociálních sítích se hodně mluvilo zejména o článcích 11 a 13, které vzbudily poměrně silné kontroverze. Tato směrnice v červenci překvapivě neprošla, přestože má vládnoucí koalice lidovců, socialistů a evropských liberálů výraznou většinu. Z českých a slovenských europoslanců byli proti směrnici: Beňová, Ježek, Konečná, Payne, Sehnalová, Smolková, Sulík, Škripek, Telička, Zala, Zdechovský a Žitňanská. Nutno říct, že byla směrnice zařazena na program hlasování ve čtvrtek, kdy se obvykle hlasuje o méně významných rozhodnutích a někteří europoslanci už ani na čtvrteční hlasování ve Štrasburku nezůstávají. Neschválení v červenci znamená, že se bude směrnice detailně projednávat znovu a to ve středu 12. září.

Kontroverze začátkem léta vyvolal zejména článek 11, z něhož vyplývá povinnost pro „poskytovatele služeb informační společnosti“ (např. Google či Facebook) platit vydavatelům tiskových publikací odměny za digitální užití. To v praxi znamená, že by musel Google platitzpravodajským serverům za to, že odkazuje na jejich články. Článek 13 vytváří povinnost pro poskytovatele služeb sdílení online obsahu, na základě které by museli automatizovaně kontrolovat nahrávaný obsah, zda neobsahuje díla jiných autorů. To by zase mohlo vést například ke konci sdílení memů.

Rozhodně nejde o nějakou kosmetickou změnu legislativy. Pokud nakonec směrnice bude schválena, zcela jistě to změní prostředí odkazování a sdílení na internetu. Směrnice se nemusí dotknout jen Googlu, Facebooku či Seznamu, ale může významně ovlivnit uživatele a samozřejmě také inzerenty.

Největší vydavatelské domy schválení velmi prosazují. Argumentují tím, že Google vydělává na reklamách, které se zobrazují společně s odkazy na zpravodajství. Slibují si od těchto autorských odvodů zlepšení své finanční situace. Je však otázkou, jak by na novou regulaci Google a Facebook zareagoval. Když před časem Španělsko zavedlo poplatky z náhledů článků, pro Google bylo snazší na španělském trhu zcela vypnout Google News. Ve výsledku tak na regulaci doplatil jak Google, jeho inzerenti, jeho uživatelé, ale také samotné zpravodajské portály, protože jim přestal plynou traffic z Google News.

Pokud bude ve hře celá Evropská unie, je možné, že se Google zachová jinak. Nic dobrého z toho však pro uživatele a inzerenty nekouká. I v případě, že by nedošlo k úplnému zastavení služeb, mohlo by dojít k částečnému omezení. Je také dobře možné, že Google zvýšené náklady promítne do cen svých služeb, zejména inzerce. Omezení se však netýká jen Googlu, ale i ostatních poskytovatelů – ať už jde o Facebook či lokální vyhledávače. To, s čím se dokáže popasovat Google, může být pro lokální poskytovatele mnohem větší problém. Zároveň je otázkou, jak by se ke sdílení zpráv postavil Facebook. Sdílení zajímavého externího obsahu ze zpravodajských portálů je často nedílnou součástí obsahové komunikace firem i jednotlivců na sociálních sítích. Je také zdrojem významného trafficu právě na tyto portály. Z minulosti víme, že Facebook není tak snadno přizpůsobivý lokální legislativě jako Google.

Jelikož směrnice v červenci neprošla přímým hlasováním v původním navrženém znění, bude se ve středu hlasovat nejen o samotné směrnici, ale o všech pozměňovacích návrzích. Zároveň dostanou europoslanci prostor se ke směrnici vyjádřit. Bude zajímavé sledovat, zda projde a pokud ano, v jaké podobě. Pro regulaci internetu to každopádně může být zásadní okamžik.

Zápis z hlasování: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+PV+20180705+RES-RCV+DOC+PDF+V0//CS&language=CS

Text směrnice a pozměňovacích návrhů: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fTEXT%2bREPORT%2bA8-2018-0245%2b0%2bDOC%2bXML%2bV0%2f%2fCS&language=CS#title1

Blog

SDÍLEJTE ČLÁNEK

TAGY

Chcete vědět více o zlepšení obsahu? Ozvěte se mi.

Jestli chcete být in v onlinu, odebírejte nás.

© 2024 Effectix. Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno v Beneš & Michl